Articole

Avantajele sistemului de irigatii

Dar sa o luam pas cu pas. De ce un sistem de irigatii? Avantajele sunt multe si partea buna este ca vin mana in mana, nu trebuie sa iti alegi unul singur. Vom vorbi despre ele pe rand, mai jos.

Economia de apa

Apa este o resursa epuizabila, iar comportamentul risipitor nu este benefic nici pe termen scurt, nici pe termen lung. Atata vreme cat exista alternative care presupun un consum mai mic, noi le vom incuraja. Marii producatori de articole pentru irigatii au dezvoltat produse inovatoare cu ajutorul carora se pot gestiona si evita foarte usor scurgerile inutile de apa. Aspersoare dotate cu anumite supape, duze cu unghi si raza de stropire reglabile, senzori de ploaie si de umiditate – toate au fost create cu un singur scop – reducerea consumului de apa. Iar economia de apa inseamna inclusiv economie de bani.

Confortul

Daca ai avut vreun contact cu viata la tara, stii ce inseamna munca fizica in gradina. Eforturi mari, uriase, epuizante, cu rezultate sub asteptari – de cele mai multe ori. Bunicii nostri scoteau apa din fantana si o carau cu galeata acolo unde era nevoie de ea. Zilnic. Intre timp s-au mai schimbat lucrurile, a inceput sa mai apara in unele curti cate un furtun care duce apa de la robinet pana la stratul de zarzavat, dar tot complicat este. Un sistem bine gandit te scuteste de un astfel de efort.

Rezultatele

Plantele au nevoie de apa constant, de multe ori zilnic. Schimbarile climatice cu care ne confruntam afecteaza grav agricultura, atat in cazul aplicatiilor mici (cativa metri patrati de legume si/sau flori langa casa) cat si in cazul celor mari (culturi agricole care se intind pe campii cat vezi cu ochii). Fara o cantitate optima de apa, recoltele nu se vor ridica la nivelul asteptarilor noastre. Ca vorbim despre fructe si legume, despre livada cu pomi fructiferi ori despre stratul de gazon din fata casei, un sistem de irigatii va face cu siguranta diferenta – distributia apei se realizeaza eficient, uniform, fara a ineca plantele si a le pune sanatatea in pericol.

Flexibilitate

Da, avem gradina si ne pasa de ea, dar viata noastra nu se mai rezuma numai la atat. Stilul de viata pe care il avem noi nu se mai compara cu cel al bunicilor nostri. Este mai dinamic, mai diversificat, avem nevoie sa plecam, uneori pe perioade mai lungi de timp. Sau poate, dimpotriva, ne trezim uneori fara dorinta de a cobori imediat din pat. Nu toti vrem sa ajungem departe in fiecare zi, uneori ne e bine acolo unde suntem. Sistemul de irigatii automatizat preia sarcina ta in momente de acest fel si, crede-ne pe cuvant, o indeplineste cu succes. Prin conectarea unui programator la sistemul de irigatii, alimentarea cu apa se face conform necesitatilor, in timp ce tu iti poti vedea de alte griji sau, dimpotriva, pasiuni. Ceea ce ne duce mai departe la…

Economia de timp

Timpul este o resursa epuizabila, neregenerabila si irecuperabila. Foarte rar ne permitem sa il folosim asa cum ar vrea sufletul nostru. Noi nu stim pe nimeni care sa fi avut vreodata timp din belsug. In orasele mari timpul a devenit un lux. Iti doresti o gradina frumoasa, dar s-ar putea sa nu fie nici principala ta preocupare, nici pasiunea vietii tale sa tragi de un furtun prin gradina la finalul zilei, dupa opt ore de stat la birou si inca una (minim) in trafic, sau dimineata inainte sa pleci de acasa. Un sistem de irigatii proiectat in concordanta cu rezultatele pe care le ai in vedere si innobilat cu un programator asigura necesarul de apa plantelor sau gazonului la orele pe care le stabilesti tu.