Controller-ul pentru sisteme de irigatii
Si pentru ca sunt atat de extraordinare aceste programatoare, o sa iti spunem imediat mai multe despre ele – cum sunt, de cate feluri, prin ce le diferentiem, ce stiu sa faca etc.
Ca pornesc si opresc apa dupa cum le dicteaza utilizatorul am mentionat deja si, chiar daca nu am fi facut-o, este cel putin intuitiv. Totusi, nevoia de irigare difera de la o gospodarie la alta, prin urmare producatorii au venit cu propuneri cat mai variate, modele diferite prin care sa poata raspunde si celui care isi uda gradina cu un furtun, dar si celui care a gandit pentru gradina sa un sistem foarte detaliat si performant.
Exista modele basic – programator care se monteaza la robinetul de care este conectat si furtunul de gradina. Intr-un circuit de acest fel se poate integra si un distribuitor de apa cu doua sau mai multe cai si, cu ajutorul programatorului, sa seteaza intervalul de irigare pe fiecare din caile disponibile. Varianta mai complexa o reprezinta programatoarele electronice, care pot controla simultan mai multe statii.
Posibilitatea de a segmenta un sistem de irigatii in mai multe zone de udare reprezinta un mare avantaj, deoarece plantele pot fi grupate in functie de tipul de irigatie potrivit si astfel fiecare isi poate atinge potentialul maxim. De exemplu, pentru gazon cea mai potrivita este irigarea prin aspersie, pentru legume, gard viu sau straturi de flori se recomanda irigarea prin picurare. Unele plante au nevoie de apa mai des sau in cantitati mai mari decat altele. Segmentarea gradinii pornind de la nevoia de apa si tipul de irigare potrivit o sa te ajute sa creezi in gradina ta un peisaj cat mai natural si, cu ajutorul unui programator care sa controleze fiecare zona in parte, plantele tale vor obtine necesarul de apa cu eforturi minime. De asemenea, alegand acest mod de a-ti organiza gradina, poti tine cont inclusiv de zonele de umbra din curtea ta. Anumite locuri mai putin expuse la lumina directa a soarelui vor pastra umiditatea solului pe o perioada mai mare si, automat, plantele de acolo vor avea nevoie mai rar de irigare.
Dupa cele electronice, vin programatoarele care pot fi conectate la internet sau cele cu Wi-Fi integrat. Ele iti permit sa controlezi sistemul de irigatii de oriunde, simplu, prin intermediul unei aplicatii instalate pe tableta sau telefon, preiau datele meteo din surse online si ajusteaza in mod inteligent programul de irigatii setat. Cu ajutorul telefonului, poti porni si opri irigarea indiferent ca esti pe plaja in vacanta sau in delegatie, sau poti totodata sa intervii pentru a remedia posibile situatii neprevazute la nivelul sistemului. Acestea sunt, cu siguranta, programatoarele care iti scutesc timp, drumuri si griji.
Si pentru ca tot ziceam in prima parte a articolului despre economia de apa si despre produsele care ne ajuta sa facem asta, acum este momentul sa amintim despre senzorul de ploaie si despre cel de umiditate. Sunt doua produse care functioneaza doar impreuna cu un programator pentru irigatii (nu este relevant numarul de zone). In cazul in care nu esti acasa si incepe ploaia, un senzor de ploaie ii poate transmite programatorului ca circuitul de apa nu trebuie pornit inca sau chiar ca trebuie sa il inchida, daca este deja in functiune.
Senzorul de umiditate se monteaza in sol, la o adancime de 7-8 cm si masoara umiditatea chiar la nivelul radacinilor. In cazul in care inca exista suficienta apa in sol, senzorul va amana pornirea sistemului de irigatii.